Als je net als wij druiven gebruikt om de zon te weren en een natuurlijk schaduw maakt met behulp van een pergola, heb je best wel wat druiven. Wij hebben gekozen voor een soort waarvan je wijn, jam en dus ook druivensap kunt maken.
(S)MAAK | Recept
Het recept is schaalbaar en afhankelijk van de hoeveelheid druiven die je hebt. Voor 6 kilo druiven heb je een grote of meerdere pannen nodig om ze te koken. Zorg er in ieder geval voor dat je druiven goed gewassen zijn voor je ze gaat koken.
Door het koken, haal je de vocht uit de druiven. Je hoeft niets toe te voegen, gewoon puur de druiven, mits deze natuurlijk lekker zoet smaken. Laat ongeveer 3 uur koken op een laag pitje. Schenk alles voorzichtig door een zeef in een andere pan, of fermenteer emmer (als het maar groot genoeg is voor al het vocht).
Na het koken en het uitpersen van de velletjes die in de zeef zijn achtergebleven, kwamen we op ongeveer 2,5 liter druivensap. Het uitpersen hebben wij gedaan door een neteldoek in de zeef te leggen. Kijk wel uit.. het is erg warm. Je kunt ook een grote lepel gebruiken om de rest van het sap uit de velletjes te drukken.
Dit mag weer in de pan om nog een half uurtje door te koken. Dit is het moment om extra smaak toe te voegen. In ons geval 5 kaneelstokjes, maar je kunt hier natuurlijk op variƫren.
Na de laatste keer koken, voor de zekerheid weer filteren en het sap kan gebotteld worden. De druivensap is niet lang houdbaar indien de fles geopend is. Gelukkig is dat geen probleem, hij smaakt erg lekker!