Tomatensaus

Heerlijk bij de Soutzoukakia of bij een volkoren pasta.

Ingrediƫnten

  • 800 gram Passata, of minder en aangevuld met verse tomaten.
  • 1 ui
  • 1 glas rode wijn
  • 4 tenen knoflook
  • 2 blikjes tomaten puree
  • olijfolie
  • 2 theelepels komijn
  • 1 laurierblad
  • zout en peper naar smaak

(S)MAAK | Recept

Neem een grote hapjespan, doe wat olijfolie in de pan en verwarm. Snijd de ui en knoflook klein en bak in de pan op halve vlam tot de ui begint te karamelliseren.

Voeg de Passata (en tomaten) toe, roer de komijn, zout en peper erdoor. Giet de wijn bij het mengsel en voeg de tomaten puree toe. De puree zorgt ervoor dat je saus dikker wordt.

Breng aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat borrelen tot de saus dik begint te worden.

Heb je ook de Soutzoukakia gemaakt? Dan kan deze na het koken bij de saus gedaan worden. Hoe langer je hem op het vuur kunt laten staan (op laag vuur) hoe lekkerder de saus wordt. Wordt hij te snel dik? Voeg dan voorzichtig wat water toe.

Alternatief

Je kunt in plaats van passata natuurlijk ook verse tomaten gebruiken. Gebruik zo veel tomaten als er in je pan passen, zorg dat ze goed gewassen zijn. Gebruik een grote hapjespan, verwarm een flinke scheut olijfolie en bak genoeg knoflook en een grote ui (allemaal afhankelijk van de hoeveelheid tomaten je gebruikt). Is de tomatensaus niet zoet genoeg? Gebruik dan snoeptomaatjes om een zoeter smakende saus te krijgen.

Snijd de tomaten zo fijn mogelijk en doe ze bij de knoflook en ui, laat op hoog vuur al roerend een minuut of 10 koken. Draai het vuur laag en gebruik een staafmixer om de resterende stukken tomaten klein te maken.

Voeg tomatenpuree toe, genoeg om de saus wat meer te binden. Voeg je kruiden naar smaak toe, maar gebruik in ieder geval voldoende komijn. En vergeet de wijn niet, laat deze minsten een uur mee sudderen.

Aanbevolen artikelen